Westtoer stelt nieuwe West-Vlaamse biergids voor

West-Vlaanderen telt 58 brouwerijen en heel wat West-Vlaamse bieren behoren tot de wereldtop. Deze West-Vlaamse bieren en brouwerijen zetten bij een internationaal publiek ook de toeristische regio’s op de kaart als gastronomische reisbestemming. Voor Westtoer een goede reden om  een nieuwe inspirerende biergids uit te geven die deel uitmaakt van ‘Het Lekkere Westen’ en het themajaar over gastronomie.  Voor chocolatier Dominique Persoone, ambassadeur van ‘Het Lekkere Westen’, is West-Vlaanderen trouwens één grote culinaire schatkamer.

Topbestemming
De West-Vlaamse bieren en brouwerijen maken deel uit van de culinaire rijkdom van de provincie en stralen daarenboven internationale allure uit.  Met ‘Het Lekkere Westen’ en het themajaar over gastronomie plaatst Westtoer de culinaire troeven van de provincie in de kijker. Niet alleen de topchefs zorgen voor een internationale uitstraling, ook de landbouwsector, de visserij, de streekproducenten en de hotelscholen maken deel uit van het eigentijds en positief imago. Met dit alles positioneert West-Vlaanderen zich meer dan ooit als een topbestemming voor een daguitstap of een meerdaagse trip.

De Biergids werd voorgesteld in het Hopmuseum

Biergids
De nieuwe biergids van Westtoer besteedt niet alleen aandacht aan de vele West-Vlaamse bieren, maar zet vooral de verhalen van de kleine en grotere brouwerijen in de kijker. Met passie vertellen deze bierliefhebbers over hun verbondenheid met de streek en nodigen zij uit om de vele minder
bekende plekken te bezoeken.  Zo lezen we tal van boeiende verhalen zoals dat van brouwerij De Leite waar kunst en brouwen hand in hand gaan.  Een ander opmerkelijk verhaal is dat van de Drie Dynamische Brouwers, zijnde Bart Degrande, Stijn David en Thijs Maenhout die een carrièreswitch maakten en volop gingen voor hun passie voor bier. ‘Iemand op een terras jouw bier zien drinken, dat is het tofste wat er is’ beamen ze.  En ze zijn het ook eens dat ‘Mannen weten waarom, verleden tijd is’.  Verder staan er in de biergids ook tal van ideeën voor fietsroutes langs authentieke cafeetjes,  (oude) brouwerijen, hippe bieradressen en tal van hotspots.  Tot slot krijgt de lezer een overzicht in alfabetische volgorde van de West-Vlaamse brouwerijen en de belangrijkste bier-evenementen.

Chocoladebier
Chocolatier Dominique Persoone, ambassadeur van ‘Het Lekkere Westen’  lanceert binnenkort zijn chocoladebier ‘Damme Noir’. ‘Bier en chocolade zijn sexy! Bier is de drank voor de bon-vivants, net als chocolade de lekkernij is voor levensgenieters’ zegt hij.  Van de meeste chocoladebieren die hij al geproefd heeft, viel hij niet achterover omdat ze ofwel te zoet ofwel te plakkerig waren.  Maar toen hij, als inwoner van Damme, de kans kreeg om mee te werken aan ‘Damme Noir’, een bier van de Damse Brouwers, ging hij toch overstag. De Damme Noir is een biertje waarvoor de cacaobonen slechts voor een korte tijd het bier ingaan. Hierdoor heeft het bier geen zoete en vanille-achtige chocoladesmaak.  Wat je dan wel proeft is de puurheid en de bitterheid van de cacaoboon.  Hij droomt er trouwens ook van om een collectie bierpralines uit te brengen.  

Evenementen
De vier West-Vlaamse toeristische regio’s en Brugge onderscheiden zich meer dan ooit met initiatieven waar de beleving rond bier centraal staat. Tot eind oktober 2022 zet het Brugse Ommeland en Brugge de 14 bier- (en wijn-) brouwers in de kijker met o.a. opendeurdagen en proeverijen. Tijdens de weekends van 14 oktober tot en met 27 november staan de ‘Leiesteek brouwerijdagen’ op de agenda waarbij 21 brouwerijen rondleidingen, workshops en proeverijen organiseren.
De Westhoek presenteert met ‘Tournée Locale’ een hele reeks thema’s om de bierbeleving in de kijker te plaatsen.  Ook bierfietsroutes en bierevenementen maken deel uit van ‘Tournée Locale’.

Praktisch:  de nieuwe Biergids is vanaf eind september gratis verkrijgbaar bij de diensten van toerisme en kan gratis aangevraagd worden via www.westtoer.be/biergids.  De online versie staat op https://bit.ly/biergids

Info: http://www.hetlekkerewesten.be