Europalia zet Georgië in de kijker

Op 4 oktober start het kunstenfestival Europalia dat dit jaar gewijd is aan de fascinerende Georgische cultuur en de artistieke scènes van zowel de bruisende hoofdstad Tbilisi als die van de minder gekende steden en regio’s.  Het rijk gevuld programma omvat zowel tentoonstellingen als performances, concerten, film, dans en theatervoorstellingen en literatuur.

Avant-garde in Bozar
Europalia Georgië opent in Bozar met een grootste tentoonstelling over ‘De avant-garde in Georgië (1900-1936).  Deze tentoonstelling belicht voor de allereerste keer de avant-gardekunst in Europa.  In de jaren 1910 en 1920 bloeide er in Georgië een artistieke scène met als middelpunt de tavernes en cafés die geopend en gedecoreerd werden door kunstenaars van verschillende achtergdronden. Ze vermengden Georgische tradities met elementen uit het Oosten en het Westen in een unieke kunst die in de vergetelheid geraakte door de onderdrukking en censuur van het latere Sovjetregime.  De tentoonstelling brengt de schilderijen, tekeningen, film, fotografie, poëzie en kostuum en theaterontwepen uit dit artistiek laboratorium en geeft een stem aan deze kunstenaars van wie velen vervolgd werden tijdens het Sovjettijdperk.

Erfgoed in MKG
In het Museum voor Kunst en Geschiedenis zal een erfgoedtentoonstelling lopen waarbij ongeziene schatten uit musea van over heel Georgië samen een boeiend inzicht geven in de complexe regio en getuigen van culturele uitwisselingen en migraties vanaf de bronstijd.  Ook de wijncultuur die de oudste ter wereld is en de (edel)smeedkunst die de regio aantrekkelijk maakten voor uiteenlopende culturen, komen aan bod.

©Basiani Ensemble

Rode draad
De traditie van de polyfonie of meerstemmige zang die heel verschillend is van onze westerse polyfonie en die zowat alle Georgiërs verenigt, vormt een eerste rode draad doorheen het festival. De vermaarde Georgische koren zullen dan ook te horen zijn in tal van projecten en op diverse locaties.
Ook de levende traditie van de supra’s, bijeenkomsten rond rijkelijk gevulde tafels, begeleid door speechende ceremoniemeesters en gezangen, komen aan bod.
Het thema ‘herinneringen’ vormt een tweede rode draad doorheen het programma. Hoe ga je als maatschappij en als individu om met de herinneringen aan het Sovjetregime of aan recente en lopende conflicten?  Europalia brengt kunstenaars rond dit thema en ook rond de dodenherdenkingen in dialoog.  Zo zal blijken dat Georgiërs een heel andere kijk hebben op doodgaan, rouwen en hun dodenherdenking.

Info: europalia.eu