Op zoek naar…Het Einde van de Wereld!

Ter gelegenheid van de 125e verjaardag van de Belgische Antarctische Expeditie loopt in het BELvue museum  de tentoonstelling ’Op zoek naar… Het Einde van de Wereld’.  De tentoonstelling ontworpen door weervrouw Jill Peeters, verwijst naar het belang van de eerste reis van  Commandant Adrien de Gerlache en toont aan dat iedereen kan bijdragen tot een nieuwe en duurzame wereld.

Weervrouw Jill Peeters

De tentoonstelling beslaat drie zalen met elk een eigen thema.  Zaal één keert terug naar het verleden en heeft als thema ‘de reis naar het onbekende’.  Bezoekers zien de buitengewone menselijke uitdaging  die de reis en de overwintering van het poolschip Belgica op het Witte Continent meebrengt.  Tevens zien we ook de onwaarschijnlijk ruime wetenschappelijke kennis die de bemanning onder leiding van Commandant Adrien de Gerlache mee naar huis bracht.

De Belgica

Zaal 2, het heden met als thema  ‘Duik in het diepe’ toont dat het Antarctica dat de bemanning van de Belgica ontdekte, niet meer hetzelfde is: de ijskap smelt weg, diersoorten worden bedreigd, … en ook onze aarde stuit op een aantal grenzen. Daarnaast speelt ook de walvis een rol: hij is een metafoor voor de uitputting van de hulpbronnen van de planeet en de bedreigingen die daaruit voortvloeien, maar ook voor de daadwerkelijke hoop op een nieuwe, leefbare wereld.  De tentoonstelling maakt duidelijk dat als we de walvis redden,  we ook de planeet redden. 

Zaal toekomst met als thema ‘Gooi het roer om’ meet de polsslag van een planeet die buiten adem raakt en de mensheid voor de uitdaging plaatst van haar eigen voortbestaan. Maar daar blijft het niet bij: het publiek, en in bijzonder de jongeren, worden praktische en concrete actiemiddelen aangereikt om onze planeet en de mensheid nieuwe toekomstperspectieven te bieden.

De saga van de Belgica wordt geïllustreerd met documenten, foto’s en voorwerpen uit de expeditie. Kaarten, infografieken en nooit eerder getoonde stalen en planten van de poolreis, bijdragen van weerkundigen, glaciologen, klimaatdeskundigen en zelfs een klinisch psychologe, scenografische effecten en interactieve opstellingen bieden een breed publiek inzicht in de uitdagingen van morgen.
 
Praktisch: 
De tentoonstelling ‘Op zoek naar… Het Einde van de Wereld! Een klimaatexpeditie aan boord van de ‘Belgica’’ loopt tot 4 februari 2024 in het BELvue museum, Paleizenplein 7 te 1000 Brussel.  Gratis toegang.www.belvue.be