Karine Huts toont privécollectie trouwjurken in Campo&Campo

In Galerij Campo&Campo in Berchem loopt tot 14 december ‘Marriage Stories’, een tentoonstelling die een collectie trouwjurken van Karine Huts toont in combinatie met werken van 53 internationale kunstenaars.

Karine Van den Heuvel, echtgenote van ondernemer Fernand Huts,  is een gepassioneerd verzamelaar van kunst en mode.  Haar collectie bruidsjurken heeft alles te maken met haar fascinatie voor oude kant en zijde, maar ook voor het ‘once in a lifetime’-aspect van een bruidsjurk.  Ze startte haar collectie met haar eigen bruidsjurk. Toen ze ook de bruidsjurk van haar schoondochter en van een vriendin bijhield, begon ze bruidsjurken te verzamelen van vriendinnen en kennissen.  Vaak kon ze op veilingen ook uitzonderlijke stukken op de kop tikken.  Het idee voor een tentoonstelling ontstond tijdens een gesprek met Bart d’Eyckermans van KoMASK  op een modeshow van de Antwerpse Modeacademie.  De tentoongestelde stukken dateren van 1830 tot 2010 en zijn niet enkel uniek door hun historische waarde.

19 bruidsjurken
‘Een bruidsjurk staat symbool voor een idyllische meisjesdroom, maar ook voor de start van een nieuw verhaal.  Ik hou van mode en de jurken zijn stukken met een bepaalde waarde. Sommige jurken zijn van gekende modehuizen, andere van anonieme naaisters’ vertelt Karine.  Voor de catalogus schreef zij bij elke jurk het persoonlijk verhaal van de jurken en de emoties die er achter schuilen. 
Sommige verhalen zijn waarheidsgetrouw, anderen weer fictief zoals het verhaal bij de bruidsjurk van de grootmoeder van Fernand Huts.  ‘De jurk is zo broos geworden dat ze niet meer kan gepresenteerd worden op een pop en daarom ligt de jurk en zo verzon ik het verhaal van de ‘dode bruid’ verduidelijkt Karine. 

Het verhaal achter haar eigen bruidsjurk is niet verzonnen: ze kocht het bij de moeder van een vriendin die in Brussel een boetiek had.  Het prijskaartje overtrof echter haar budget.  De zaakvoerster liet bij wijze van huwelijkscadeau haar winstmarge vallen, zodat Karine toch haar droomjurk, een creatie van Mikado Zibeline, kon kopen. 
In de expo hangt ook de bruidsjurk van haar schoondochter, een creatie van Elie Saab.  Haar schoonmoeder naaide zelf haar ivoorkleurige satijnen bruidsjurk.  Uit de lange sleep werd bij de geboorte van Fernand een doopkleedje gemaakt. De twintigste outfit en meteen ook de recentste aanwinst bestaat uit twee nachtblauwe smokings van Hugo Boss.  Ze werden gedragen door Jan en Filip die huwden toen er van een gay huwelijk nog geen sprake was.

53 kunstenaars
Aan de expo Marriage Stories is ook een kunstwedstrijd verbonden. De verhalen die Karine schreef,  vormen het uitgangspunt van een unieke samenwerking met de Koninklijke kunstmaatschappij KoMASK.  Via een internationale call werden kunststudenten uit verschillende disciplines uitgenodigd om nieuwe werken te creëren, gebaseerd op een verhaal van Karine of hun eigen ‘Marriage Story’.  Alle ontwerpen zouden deel uitmaken van een wedstrijd met een hoofdprijs van 10.000 euro. Na een preselectie werden 53 laureaten weerhouden uit de nationale en internationale inzendingen. De 53 laureaten van dit project tonen hun werk naast de unieke privécollectie van Karine Huts. Een clash van oud en nieuw, van traditie en vernieuwing, van verdriet en vreugde, van macht en onmacht…De verhalen van de kunstenaars zijn op hun beurt kritisch ontroerend en confronterend.   Alle werken van de laureaten staan samen met de verhalen in een unieke tentoonstellingscatalogus.

Praktisch:  ‘Marriage Stories’ loopt tot 14 december in galerij Campo&Campo, Grotesteenweg 19-21, Berchem.
Info: https://marriage-stories.be/