Regula Ysewijn toont de rijke bakcultuur van de Lage Landen

Na enkele boeken over de Britse bakcultuur verdiepte Regula Ysewijn zich ook in de baktradities van de Lage Landen.  Die zoektocht resulteerde in ‘Van wafel tot koek’, een schitterend bak-, geschiedenis- en leesboek met een extra kunstzinnig tintje.

Regula Ysewijn is vooral bekend als jurylid in het VT4-programma Bake off Vlaanderen en Junior Bake off. Daarnaast is Regula ook culinair auteur en fotograaf met een passie voor bakken én voor Groot-Brittannië. Haar eerste boek ‘Pride and Pudding’ werd in de UK enthousiast onthaald. Ook   ‘The National Trust Book of Puddings’ en ‘British Baking Book’ kregen grote belangstelling.  Door dat succes kreeg zij ook opdrachten van o.a. The Guardian en Great British Food Magazine en werd ze ook gevraagd als jurylid van The Platinum Pudding Competition ter ere van het platina jubileum van de Britse koningin Elisabeth II.  Zeer opmerkelijk voor een niet-Britse!  De Britten zaten op culinair gebied in een dipje door de wereldwijde negatieve kritiek op hun culinair gebeuren. Met haar bakboeken zette Regula Ysewijn de culinaire tradities in de kijker wat een boost gaf aan het Brits culinair bewustzijn.

De Lage Landen
Door de Brexit, maar vooral door de Covid lockdown werd het moeilijk om nog naar de UK te reizen en dus nam Regula de eetcultuur van de Lage Landen onder de loep.  Het kostte haar acht jaar aan opzoekingswerk om in de Erfgoedbibliotheek de uitgebreide historische kookboekencollectie uit te pluizen en net die recepten te selecteren die typisch zijn voor een bepaalde stad of streek.  Met ‘Van wafel tot koek’ neemt Regula Ysewijn de lezer/bakliefhebber mee op een fascinerende reis door het culinair verleden van de Lage Landen.  ‘Bakken toont het hart van een eetcultuur.  Dorpen en steden zijn fier op hun specialiteit en in moeilijke tijden zijn het net tradities die overleven’, zegt ze. 

Een stukje geschiedenis…
Vooraleer de lezer de recepten krijgt, serveert de auteur een stukje geschiedenis over de Lage Landen, de taalgrenzen en de geschiedenis van Antwerpen waar via de haven de rietsuiker ons land binnenkwam. 
Het receptenhoofdstuk begint met wafels, dé Belgische specialiteit bij uitstek, van Vlaamse, Luikse en Brusselse wafels, tot wafels met bier uit de 16e eeuw, nieuwjaarsrollertjes, laquemants,… en Regula’s wafels. En wie nog geen wafelijzer bezit, krijgt hierover ook heel wat nuttige tips.

Een volgend hoofdstuk is gewijd aan winter- en feestbroden, van o.a. duivekater, Piot tot het rogge verdommeke, het pain à la grecque en het populaire worstenbrood.

Heel wat recepten zijn ook feestdag gebonden zoals de geutelingen, de dikke pannenkoeken die in de Vlaamse Ardennen gebakken worden rond de naamdag van Sint-Apollonia. Ook pretzels, beignets, vlaaien en allerlei snoepgoed voor Sint-Maarten en Sint-Nicolaas komen aan bod. In het hoofdstuk koekebrood serveert Regula o.a. hijlikmaker, Hasseltse speculaas, couque de Dinant, taaitaai en speculaasjes.

Elk recept wordt voorafgegaan door een historische achtergrond van het baksel en krijgt ook een mooie foto waarbij vaak serviesgoed, speculaasplanken en wafelijzers uit haar eigen collectie als sfeerschepper dienen. 

‘Van wafel tot koek – Gebak uit het hart van de Lage Landen voor alle feesten van het jaar’ is een pareltje en dit niet enkel om de inhoud maar ook voor de kunstige cover en illustraties van Regula’s echtgnoot Bruno Vergouwen.

Praktisch: ‘Van Wafel tot Koek  – Gebak uit het hart van de Lage Landen voor alle feesten van het jaar’ van Regula Ysewijn is een uitgave van Carrera Culinair – ISBN 978904887000 4 – 35 Euro

coverfoto © Jeroen Hanselaer