Belgische schuimwijn ‘Domein Mont des Anges’ wint goud voor het wijnjaar 2021

Het wijndomein Mont des Anges heeft op  het Concours voor de Beste Mousserende Wijnen een gouden medailles in de wacht gesleept met zijn Cuvée Blanc de Meuniers 2021 en zijn Cuvée d’Assemblage Brut 2021.

Een hemels domein!
De  Concours voor de Beste Mousserende Wijnen die dit jaar al voor de 21 e keer georganiseerd werd,  bekroont de kwaliteit, diversiteit en rijkdom van schuimwijnen uit de hele wereld. Het jonge Belgische domein Mont des Anges  bevestigt hiermee de kwaliteit en persoonlijkheid van zijn lokale schuimwijnen.  Wijndomein Mont des Anges werd in 2016 opgericht door Laurianne Lejour, wijnmaakster uit de champagnestreek en Vincent De Busscher, een Belgische ondernemer wijnwereld maakte. Na lang onderzoek vestigden de twee ‘terroirjagers’ hun wijngaard in de streek van Bergen, in Spiennes, Nouvelles en sinds 2020 in Havay.  De uitzonderlijke kwaliteit van het terroir door de krijtgrond, in combinatie met de beperkte diepte van de bodem, de grasbegroeiing en de aanwezigheid van de silex van Spiennes , zorgt ervoor dat de wijngaard geconcentreerde druiven voor aromatische wijnen voortbrengt.

Drie champagnerassen
Laurianne en Vincent produceren schuimwijnen op traditionele champagnemethode. Momenteel worden drie champagnedruivenrassen gebruikt die aangepast zijn aan de noordelijke wijngaarden: chardonnay, pinot noir en meunier. De druiven worden manueel geoogst wanneer ze volledig rijp zijn, en langzaam en zachtjes geperst zodat alleen het beste overblijft. De wijnen worden geproduceerd en blijven vervolgens meerdere maanden rijpen in de wijnmakerij van Frameries, waarna ze op flessen mogen rusten. In 2021 waagden de twee wijnmakers zich aan het voltis-avontuur, een kruising tussen de chardonnay en een interspecifieke druif, die beschermd is tegen meeldauw en echte meeldauw.  Het domein Mont des Anges werkt zonder onkruidverdelgers, zonder insecticides, en zet zich in voor een Geïntegreerde Biologische Bescherming, gecertificeerd door de Universiteit van Luik-Gembloux.

100% Meunier
De schuimwijn Blanc de Meuniers 2021 is samengesteld uit 100% meunier. Deze druivensoort wordt verbouwd op het perceel ‘Les silex’ van Spiennes dat bestaat uit silexhoudende kleigronden die dateren uit de neolithische periode. De vinificatie is weinig interventionistisch. Net als de rijping gebeurt deze in inox vaten. Rijping gedurende 15 maanden op latten. Dosering 2 g/l.  De Cuvée Blanc de Meuniers 2021 onderscheidt zich door zijn subtiele pareling en zijn mooie ‘œil de perdrix’-kleur, die neigt naar rosé-goud. De neus is aromatisch en open, met fruittoetsen van aardbei en perzik en wat zeste van mandarijn en kumquat. De mond wordt gedomineerd door citrus en rode vruchten, afgerond met een kruidige toets. De volheid in het middenpalet en de ziltige afdronk achter in de mond zijn typisch voor de silexhoudende kleigronden. Serveren op 9°C in een ruim glas. Een cuvee met een gastronomische roeping.

Cuvée Brut 2021
Deze cuvee is gemaakt met 10% pinot noir, 29% meunier, 61% chardonnay waarvan 20% reservewijnen van 2020 in kleine pareling.
Deze druiven komen van het perceel ‘La Malonne’ in Nouvelles dat gekenmerkt wordt door een klei-leembodem met krijt en silex. Net als bij de andere cuvee gebeurt de vinificatie op een weinig interventionistische manier en de rijping in inox vat. Dosering 6 g/l.
Doorheen zijn heldere, lichtgouden kleur met sprankelende reflecties ziet men een sliert van fijne belletjes. Deze subtiele sprankeling gaat gepaard met een expressieve, levendige en frisse aanzet. De innemende, verleidelijke en fruitige neus geeft aroma’s vrij van witte bloemen, rode appel, verse druiven, maar ook van citroen en pomelo, afkomstig van de chardonnay. De volheid en structuur van de pinot noir worden ondersteund door de frisheid van de chardonnay. De pinot meunier voegt een fruitige toets toe. De pareling is romig. De afdronk is zuiver en eerlijk en biedt een mooie jodiumzoutheid. Serveren op 9°C in een ruim glas. Een cuvee voor fijnproevers, bij de maaltijd of als aperitief.

Info: https://montdesanges.be