Mons houdt eerste lichtfestival

Van 25 tot 28 januari en van 1 tot 4 februari gaat in Mons het allereerste lichtfestival van Wallonië.  Over een afstand van  3 km staan in het historische en middeleeuwse centrum van de stad 27 installaties. Gastkunstenaar is de Britse kunstenaar Robert Montgomery.

Kunst en poëzie
Bergen is de levendigste stad van Wallonië met evenementen als het Filmfestival van de Liefde, het Lentefestival, het Bierfestival, de Ducasse van Mons, de Vuren van Saint Jean, de Nationale Feestdag, Bestemming Mons, Tanks in Town, het Festifood en de Fêtes de Wallonie, de Herfstfair en de Kerstmarkt. Het lichtfestival is dan ook een mooie afsluiter van een jaar vol evenementen.  De stad mikt op tienduizenden bezoekers en plant nu al om van het lichtfestival een jaarlijks evenement te maken.  De eerste editie van Mons en Lumières staat in het teken van de 100ste verjaardag van het surrealisme en van poëzie.


Mons en Lumières is een fascinerende 3 km lang parcours met 27 zorgvuldig vervaardigde installaties en lichtprojecties die harmonieus passen in de stedelijke omgeving en architectuur van het historisch centrum.  De lichtinstallaties en betoverende projecties zijn bedacht in samenwerking met de kunstenaars, lokale en regionale bedrijven, omwonenden en het grote publiek.  Ze dompelen de bezoekers onder in een nooit geziene betoverende sfeer. 

Gastkunstenaar
Naast lokaal en internationaal talent zal Mons en Lumières jaarlijks ook een internationale gastkunstenaar uitnodigen. Dit jaar viel de keuze op Robert Montgomery die internationaal bekend staat om zijn poëtisch werk.  Hij maakt o.a. gedichten op billboards, verlichte werken, vuurgedichten, houtsneden, schilderijen en aquarellen. Zijn werk is een uitbreiding van de concrete poëzie en brengt de traditie van tekstuele kunst dichter bij de taal van de poëzie.
Hij vertegenwoordigde het Verenigd Koninkrijk op de Biënnale van Kochi in 2012 en de Biënnale van Yinchuan in 2016. Zijn werk is opgenomen in museumcollecties over de hele wereld.  Hij is ook razend populair op het internet.  Zo is ‘The People You Love Become Ghosts Inside of You’ online al meer dan 200 miljoen keer gedeeld.

Praktisch: het artistieke parcours Mons en Lumières is van 25 tot 28 januari en van 1 tot 4 februari, telkens van 18.30u tot middernacht voor iedereen gratis toegankelijk. Rondleidingen voor groepen en individuele zijn mogelijk.

Info:https://monsenlumieres.be/nl

coverfoto: © Allumeurs d’image