Ierland viert op 1 februari St. Brigid’s Day, Ierse Vrouwendag

Op 1 februari viert Ierland de Nationale Vrouwendag met de vrouwelijke patroonheilige St. Birgid.  Deze feestdag die gepaard gaat met parades, festivals en ceremonies symboliseert tevens de viering van de lente, wedergeboorte en cultuur.

Ierse vrouwendag
St. Brigid is naast St. Columba en St. Patrick één van de drie beschermheiligen van Ierland.  Zij is een iconische figuur in de Ierse cultuur en ook één van de meest inspirerende en krachtige vrouwen die het verhaal van Ierland hebben gevormd.  Brigid werd geboren in Louth.  Volgens de christelijke traditie vroeg ze, nadat ze door de koning van Leinster uit slavernij werd bevrijd, hem om in County Kildare een klooster te bouwen.  Ze vroeg slechts zoveel land als haar kleine mantel kon bedekken. De koning lachte om haar nederige gunst en accepteerde het waarna Brigid en haar volgelingen de mantel over alle vlakten van Kildare uitstrekten. Volgens de traditie wordt een stuk van de legendarische mantel van St. Brigid als relikwie bewaard in de Sint-Salvatorskathedraal in Brugge.  Brigid’s laatste rustplaats was Kildare, waar ook St. Brigid’s Cathedral en St. Brigid’s Well staan. In 2024 is het 1.500 jaar geleden dat deze iconische patroonheilige overleed.
Tegenwoordig vieren velen St. Brigid’s Day door de huidige briljante, succesvolle Ierse vrouwen te eren

St. Brigid’s Cathedral ©Tourism Ireland

Dubbele feestdag
St. Brigid’s Day vindt zijn oorsprong in een heidens festival genaamd Imbolc, dat het begin van de lente viert na een lange donkere winter. Op 1 februari worden in Ierland zowel Imbolc als St. Brigid’s Day gevierd. Imbolc, is naast Halloween, één van de belangrijkste festivals uit de Keltische kalender.

Tijdens Imbolc wordt gevierd dat de dagen eindelijk weer langer worden en de natuur ontwaakt. Dat het eiland weer tot leven komt, zie je op een schapenboerderij waar pasgeboren wollige lammetjes op de groene heuvels rond dartelen.  Ook de prachtige tuinen op het eiland komen weer tot leven met de bloeiende sneeuwklokjes, krokussen, boshyacinten en andere vroege lentebloemen.

Wandelfestivals
Maart, april en mei zijn in Ierland ook populaire maanden voor wandelaars. In  deze periode gaan de wandelfestivals op het eiland weer van start. Ook de fiets is een geweldige manier om via slingerende landweggetjes of Greenways het beste van Ierland’s landschappen te zien.  Het voorjaar heeft immers de ideale temperatuur om te fietsen en te genieten van alles wat er te zien is. Het weer in Ierland is het hele jaar door veelal mild, maar een vakantie in de lente kan veel voordelen hebben: stille landschappen, pubs vol lokale bewoners en weinig drukte bij de grote bezienswaardigheden.

www.ireland.com

foto’s ©Tourism Ireland