Expo toont 260 originele voorwerpen uit gezonken Titanic

In het Brusselse Tour & Taxis opende  Titanic – The Artifact Exhibition,  een tentoonstelling over het ‘onzinkbare’ legendarische passagiersschip dat op 14 april 1912 zonk.  Naast het  verhaal van de Titanic en haar passagiers toont de expo ook 260 authentieke voorwerpen.  En bezoekers worden meteen ook passagier…

Aan de ingang van ‘Titanic – The Artifact Exhibition’ kreeg ik de boarding pass van de Brusselse Mrs. Berthe Mayné, aka Mrs. de Villers, zangeres in de Parijse nachtclubs. Zij reisde 1e klas in gezelschap van M. Quigg Baxter die ze een paar weken voordien ontmoet had.  Quigg werd verliefd op Berthe en overtuigde haar om met hem naar Canada te reizen, waar hij met haar zou trouwen.  Aan het einde van de expo kom ik te weten of Berthe de reis overleefde.  Om helemaal in de Titanic sfeer te komen, kunnen bezoekers plaats nemen op een scheepsboeg en zich laten fotograferen terwijl zij de iconische filmpose van Jack en Rosie imiteren.

Luxeschip
Inleidend geeft de exporuimte het verhaal van de Titanic, beginnend bij het plan van J. Bruce Ismay en Lord William J. Pirrie om drie schepen, de meest luxueuze en technologisch  geavanceerde van die tijd, te bouwen.  Eén daarvan was de Titanic.  De Titanic en haar zusterschepen werden ontworpen in het tekenbureau van Harland and Wolff.  Voor de inrichting werden de meest luxueuze stoffen, meubilair en inrichting  aangewend. Door toepassing van de meest innovatieve technieken van die tijd werd het schip ‘onzinkbaar’ genoemd.  Dit overtuigde veiligheidsgevoel was samen met  economische overwegingen de reden dat er van de 32 voorziene reddingssloepen, goed voor 19OO passagiers, slechts de wettelijk voorgeschreven 20 aanwezig waren.

Klassenverschil
Via een trap kom je aan boord van de Titanic waar een gang leidt naar de ruimten van de passagiers 1e klas.  Een replica van een salon, een slaapkamer en het Veranda Café waar goudgerand Spodeporselein in een verfijnd kobaltblauw de tafels sierde,  toont hoe luxueus de happy few er verbleven.  Op de First Class-passagiersljst staan dan ook de namen van ’s werelds meest invloedrijke, rijke en verfijnde mensen zoals Guggenheim, Straus, Astor en Widener.

het Veranda Café

Het klassenverschil tussen de passagiers is niet enkel te zien aan de hutten, maar ook aan het menu.  En hoewel de hutten 3e klas vrij basic waren, was het verblijf nog iets comfortabeler dan op andere passagiersboten. 
Muurpanelen en de audiogids vertellen de aangrijpende verhalen van enkele passagiers.  We zien ook originele voorwerpen zoals juwelen, serviezen, een originele propeller en zelfs foto’s van een partituur.  Al deze voorwerpen werden met de beste conserveringstechnieken behandeld om hun voortbestaan te garanderen.

Aanvaring
De Titanic vertrok op 10 april 1912 voor zijn eerste reis vanuit Southampton richting de Verenigde Staten. In de nacht van 14 op 15 april botste de Titanic kort voor middernacht in volle vaart tegen een ijsberg. Een deel van de stuurboordzijde werd op verschillende plaatsen doorboord en binnen de drie uur was het schip gezonken.  1522 van de ruim 2200 opvarenden kwamen om het leven. 

De expo eindigt met een paneel waarop al de namen van de overlevenden en de overledenen in de verschillende klassen vermeld staan.  20 van de 27 Belgische opvarenden overleefden de aanvaring niet.  Even checken hoe het mijn personage vergaan is.  En jawel, Berthe de Villiers overleefde de Titanic.  Haar toekomstige echtgenoot echter niet.  Zij keerde terug naar België en hervatte haar zangcarrière in Parijs en Brussel. Zij overleed op 11 oktober 1962.

Wraktoerisme
Op 1 september 1985 werd het wrak van de RMS Titanic teruggevonden.  Drie grote scheepsdelen bevinden zich op een diepte van ca. 4000 meter op de bodem van de Atlantische Oceaan.  Uit een onderzoek dat wetenschappers in 2019 publiceerden, bleek dat grote delen van het schip al verdwenen zijn door een metaal etende bacterie.  Naast wetenschappelijke expedities werden sinds 1990 ook toeristische excursies georganiseerd.  In juni 2023 organiseerde de reisorganisatie OceanGate een excursie naar het wrak.  Bij een implosie van de onderzeeër kwam zowel de eigenaar van OceanGate als de vier inzittenden om het leven.

Praktisch: De expo ‘Titanic – The Artifact Exhibition’ in Tour & Taxis, Havenlaan 68 C te 1000 Brussel is toegankelijk van dinsdag tot zondag. Info en tickets: www.titanicexpo.be