Expo ‘Door de Wind’ geeft unieke kijk op duurzame energie

In Fort Napoleon in Oostende opende ‘Door de Wind’,  een interactieve tentoonstelling die een innovatieve kijk biedt  op de kracht en het potentieel van windenergie.  De tentoonstelling is speciaal ontworpen voor families met kinderen tussen 6 en 12 jaar.

Doe-expo
‘Door de Wind’ is een boeiende belevingsexpo  die een unieke kijk biedt op de dynamische wereld van duurzame energie.  Bezoekers worden meegenomen op een ontdekkingsreis door de windparken in de Noordzee.  Ze ontdekken  hoe elektriciteit van offshore windturbines aan land komt en leren over het belang van innovaties zoals het Prinses Elisabeth Eiland. Dit wordt een kunstmatig eiland voor de kust van Oostende, ontworpen om energie van windparken op zee naar het vasteland te transporteren.  Kinderen kunnen daarenboven in het speelgedeelte van de expo zelf het parcours afleggen dat de energie aflegt om aan land te komen. 
Tijdens deze tentoonstelling staan ontdekking en beleving centraal.   De basis van de tentoonstelling is het gelijknamige boek “Door de wind” van auteur Sarah Devos die daarin het verhaal vertelt van wind tot brandende lamp.

Blauwe hub
Met “Door de Wind” profileert Oostende zich ook nadrukkelijk als een vooraanstaande hub voor de blauwe economie.  Dit vrij nieuw begrip is een economische term die gerelateerd is aan de ontginning en het behoud van het maritieme milieu.  Oostende wil in de toekomst de blauwe economie trouwens als toeristische troef uitspelen.  De keuze voor Fort Napoleon als locatie voor de expo benadrukt de verbinding van de stad met de zee en haar toekomst in de groene energietransitie.

Praktisch: de tentoonstelling  ‘Door de Wind’, een organisatie van de stad Oostende i.s.m. Elia, DEME en Jan De Nul, loopt tot 29 september in Fort Napoleon in Oostende. Info en tickets: www.fort-napoleon.be

Foto’s: Nick Decombel