‘Van Scones tot Teacake’, een ode aan de Britse bakcultuur

Culinair auteur Regula Ysewijn heeft een fascinatie voor de Britse bakcultuur.  In haar nieuwste boek ‘Van scone tot teacake’, een vernieuwde uitgave van het Brits Bakboek,  brengt ze ode aan de iconische Britse bakcultuur.  Aan de hand van haar 100 favoriete Britse gerechten laat ze de lezer kennis maken met de ware identiteit van de Britten …

Britse fascinatie
Geen enkel volk is zo verstrengeld met zijn bakcultuur als de Britten, van de fruitbreads tot de hartige imposante pies en de legendarische taarten, cakes, scones, muffins en buns voor de iconische Afternoon tea.  Als toerist is het zalig genieten en in een overmoedige bui denk je er wel eens aan om deze heerlijke baksels ook thuis te maken. Eén probleem echter want Britse bakboeken zijn in de boekhandel echter nauwelijks te bespeuren.  Regula Ysewijn is in dit geval de reddende engel.  Van jongs af raakte zij gefascineerd door Groot-Brittannië.  Die fascinatie groeide nog  toen ze met haar ouders op vakantie ging naar Engeland, Schotland en Wales.  Tijdens die reizen wilde ze ook steeds proeven van lokale specialiteiten.  Het viel haar op dat de Britten in de jaren 90 al zeer trots waren op lokale producten terwijl er in ons land amper interesse was voor herkomst en erfgoed.  Het nuttigen van een muffin in het Schotse Ullapool was het moment dat ze besefte dat ze van cake hield en thuis begon te bakken.

Authentiek
De Britse bakcultuur is uniek omdat de Britten massaal zelf bakken.  De eigenheid van het gebak heeft daar iets mee te maken.  Scones smaken nu eenmaal beter wanneer ze net uit de oven komen en nog stomen wanneer je ze openbreekt. Als je een eenvoudig bescheiden  baksel aanbiedt, zorg je er voor dat de smaak 100% goed zit.   Je kunt je niet verstoppen achter leuke vormen, vrolijke kleurtjes en fijne tierlantijntjes.  Daarom straalt Brits gebak ook gezelligheid en warmte uit.  Door de eeuwen heen verdwenen sommige baksels van het toneel terwijl anderen overleefden omdat ze het hoofdvoedsel waren van arbeiders in bepaalde streken.  Bijgeloof, religie en regionale gebruiken hadden ook invloed op de Britse baktradities. 

Het boek
‘Van Scones tot Teacake’ is een vernieuwde uitgave van Brits Bakboek.  Het boek bevat recepten die de auteur tegenkwam tijdens haar historisch onderzoek.  In oude kookboeken waren recepten echter niet zo uitgebreid.  Soms ontbrak de bereidingstijd of de temperatuur omdat men veronderstelde dat de kok het wel wist.  Ook de ingrediënten verschillen: eieren zijn nu veel groter en bloem is een stuk fijner dan vroeger.  Een hele klus voor de auteur om daar bruikbare recepten van te maken en uit te testen zonder hierbij afbreuk te doen aan het authentieke Britse gebak. 

Na de intro krijgt de lezer uitleg bij de ingrediënten, bakvormen en werkwijzen. Daarna volgen recepten van scones, cakes, buns, gingerbreads, biscuits, sweet tarts & pies, oatcakes, griddle cakes, bread en savoury pies.  Bij elk recept krijgt de lezer ook een bijhorend verhaal over het landschap, de tradities, de geschiedenis en de legendes waardoor het boek ook een leesboek wordt.  De sfeervolle foto’s van de baksels en de locaties geven zin om meteen aan de slag te gaan, of de overtocht te maken om die lekkernijen ter plaatse te proeven.  De schitterende cover,  getekend door Bruno Vergauwen,  maakt van het boek een pareltje dat je best niet wegstopt in een boekenkast.

Praktisch: ‘Van Scone tot Teacake’ van Regula Ysewijn, is een uitgave van Carrera Culinair.  Het boek telt 256 pagina’s en kost 33,99 euro